Home / 2toDrive

2toDrive

Autorijbewijs vanaf 17 jaar.

Sinds november 2011 is 2toDrive van start gegaan, het begeleid rijden experiment waardoor jij eerder kunt beginnen met rijlessen! Wat de eisen en de voorwaarden worden voor zowel de aspirant- bestuurder / automobilist, als de aangemelde begeleiders, lees je in onderstaand artikel.

Het gaat vooralsnog om een proef van zes jaar.

Doel van het behalen van je rijbewijs op je 17de

Er is gekozen voor een model waarin het niet gaat om het opleiden, maar om het maken van ervaringskilometers door de aspirant bestuurder met een goedgekeurde begeleider. Je mag alleen onder begeleiding rijden ná het voltooien van je rij-opleiding en het behalen van je rijbewijs-B bij het CBR.

Eerst Theorie-examen, dan pas praktijk-examen

Vanaf de dag dat je 16,5 jaar bent geworden mag je op voor je theorie-examen-B, waarna de praktijklessen mogen beginnen als je geslaagd bent voor het theorie-examen.

Rijlessen

Waar je normaal gesproken pas als 18-jarige voor de eerste keer in een lesauto plaatsneemt, kan dat nu al vanaf 16,5 jaar.

Bij een rijschool naar keuze kun je de eerste praktijklessen gaan volgen.

Tussentijdse Toets

De leeftijdsgrens van de Tussentijdse toets is verlaagd naar 16,5 jaar hierdoor kunnen jongeren die aan 2toDrive meedoen ook gebruik maken van deze toets.

Praktijkexamen

Ook het praktijkexamen kan je eerder afleggen. Wanneer je 17 jaar bent mag je jezelf inschrijven voor het praktijkexamen bij het CBR. Een vereiste is dat je beschikt over een theoriecertificaat. Ook voor dit examen gelden dezelfde exameneisen als voor de huidige praktijkexamens. Ben je geslaagd? Dan ontvang je het rijbewijs en mag je de weg op! Uiteraard, tot je 18e verjaardag, onder begeleiding van een door jou uitgekozen coach.

Je definitieve rijbewijs-B voor de personenauto

Als je geslaagd bent voor je rij-examen, krijg je een volwaardig, definitief rijbewijs en géén voorlopig rijbewijs. Totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt, mag je alleen met een door jou opgegeven begeleider(s) rijden die aan de eisen voldoet.

Eisen voor de begeleider(s)

moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B)
moet minimaal 27 jaar zijn
mag in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad
mag in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad
mag in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben gehad
mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden
zich tijdens de begeleiding altijd kunnen legitimeren
mag ook een rijinstructeur zijn. Voor rijinstructeurs geldt er geen leeftijds eis en vervalt de eis van minimaal 5 jaar in het bezit van een rijbewijs. Wel dienen zij in het bezit te zijn van een WRM certificaat.
De aspirant bestuurder (jij) mag 1 tot 5 begeleiders opgeven die aan de eisen voldoen en hem of haar tot de 18de verjaardag begeleiden. De begeleider(s) -die de rol van coach krijgt toebedeeld- moet een geldige pas kunnen tonen, die door de aspirant bestuurder aangevraagd moet worden bij het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer)

Minderjarigheid van de bestuurder

Omdat de aspirant bestuurder nog minderjarig is, moet een schriftelijke verklaring van één van de ouders of wettelijk vertegenwoordiger overlegd worden. De minderjarige bestuurder is echter wel juridisch bestuurder, zodat hij of zij wel verantwoordelijk is voor het eigen handelen tijdens het besturen van het voertuig, bij deelname aan het verkeer.

Sanctie – Rijden zonder begeleider

Rijdt de 17-jarige zonder begeleider, dan volgt hier een sanctie op door ongeldig verklaren van het rijbewijs. Dit betekent dat je alsnog moet wachten tot je 18 jaar oud bent en dan weer opnieuw zowel je theorie-examen, als je praktijkexamen moet afleggen.

Tevens ben je (mede)verantwoordelijk voor je begeleider. Verkeert deze tijdens de begeleiding onder invloed van verdovende middelen, dan zal je ook weer opnieuw de bovenomschreven examens moeten doen, ná het bereiken van de dag dat je 18 jaar geworden bent.