Home / Theorie

Theorie

Theorie-examen

Vanaf het moment dat je 16 jaar bent mag je theorie examen doen voor de auto. Om je goed voor te bereiden op het CBR-theorieexamen kan je thuis uit het theorie-cd leren en oefenen, deze cd is te koop bij Autorijschool Mail.

Het huidige theorie-examen bestaat uit 65 vragen: ja/nee-vragen, meerkeuzevragen en open vragen. Je moet minimaal 12 vragen goed beantwoorden van de gevaarherkenningsvragen en 35 vragen goed beantwoorden over de verkeersregels, het verkeersinzicht en de risico’s. De vragen worden mondeling gesteld aan de hand van beelden van verkeerssituaties op grote tv-monitoren. Je kunt de vragen ook meelezen. Je beantwoordt de vragen met drukknoppen in de tafel.

Het theorie-examen bestaat uit twee onderdelen.

  • 25 vragen over gevaarherkenning;
  • 40 vragen over verkeersregels, verkeersinzicht en de risico’s

Direct een certificaat
Het examen duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de informatie voor de examenvragen. Daarna stelt de computer in ongeveer een kwartier de uitslag vast. Als je slaagt, krijg je het theoriecertificaat direct mee. Als je zakt krijg je een uitslagformulier met daarop de vragen die je goed en fout hebt beantwoord. Bovendien staan hierop de onderwerpen waaraan je voor een volgend theorie-examen extra aandacht kunt besteden. Bijvoorbeeld ‘verkeersborden’, ‘inhalen’ of ‘voorrangsregels’.

Examen in andere talen

Engels en Turks

Het CBR neemt ook theorie-examens voor de personenauto af in het Engels en het Turks. Dit gebeurt met een hele groep kandidaten tegelijk.Voor een theorie-examen in het Engels of Turks is een toeslag vereist. U kunt dit klassikale examen reserveren via de online CBR reservering of via de rijschool. Autorijschool Mail brengt
examen in een andere taal afleggen met behulp van een tolk. U moet deze tolk zelf inhuren bij bureau TolkenNet, tenminste twee weken vóór de examendatum. Dat gaat via www.tolkennet.nl/cbr. De kosten van de tolk komen voor uw rekening. De kosten van het individuele examen komen daar nog bij.

Toeslag

Voor een theorie-examen in een andere taal en een individueel examen betaal je een toeslag aan het CBR.

Meenemen naar examen

Bij deelname aan het theorie-examen moet je de volgende documenten overhandigen:

  • de theorie-examenkaart, ingevuld en ondertekend (deze kun je kopen bij de receptie van één van de theorie-examencentra van het CBR);
  • een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs;

een recente pasfoto (kleur of zwart-wit), afmetingen vier bij drie centimeter. Op de pasfoto moet het gezicht van de aanvrager recht van voren tegen een lichte achtergrond zijn gefotografeerd.

het theorie-examen kun je op verschillende tijden afleggen na 1 januari 2008 kan je alléén reserveren via de rijschool of via de reserveringswebsite.

De kosten van een theorie-examen zijn per 1 januari 2011:

Theorie-examen A, B of AM klassikaal €33,50
Toeslag theorie-examen A, B of AM individueel €37,00
Toeslag klassikaal theorie-examen andere talen €5,20
Administratiekosten bij reservering door Autorijschool Mail €9,50